Ve snaze dát svému dítěti jen tu nejlepší a nejzdravější stravu se mnoho rodičů dopouští chyb, protože jeho tělíčko reaguje úplně jinak.Například rohlík (zapovězené bílé pečivo) není vhodnou potravinou pro ty, kteří dbají štíhlé linie. Obsahuje velmi málo živin a vlákniny, tudíž mnohem lepší variantou je pečivo celozrnné – nicméně pro malé dítko je obyčejný rohlík naprosto ideální. Proč? To vám vysvětlíme v dnešním článku.
Pro kojence je bezpochyby nejlepší mateřské mléko nebo kojenecká mléčná výživa. Nicméně od určitého měsíce je zapotřebí dítě přikrmovat. Od kdy začne rodič s příkrmy, se může lišit. Nicméně do dětských příkrmů nepatří pouze přesnídávky z ovoce, zeleniny a libového drůbežího masa. Co dalšího je možné tak malým dětem podávat?
Ryby a vnitřnosti
Nezřídka se maminky zdráhají se zařazením ryb do jídelníčku malých dětí. Jednak proto, že ryby patří k alergenům a tradovalo se, že vyřazení ryb z dětského jídelníčku zaručí, že dítě nebude později trpět alergiemi. Jenže lékaři se shodují na tom, že ryby obsahující bílkoviny a omega-3 nenasycené mastné kyseliny podporující správné fungování imunitního systému by v dětské kojenecké stravě chybět neměly. Doporučuje se však omezit se na příjem této potraviny 2x týdně. Ryby lze s klidem rozmixovat do dětského kojeneckého příkrmu. Pozor však na kosti! Na místě je důkladná kontrola a přepasírování pyré přes sítko.
To, že vnitřnosti nechutnají třeba vám, neznamená, že by je dětské tělíčko neuvítalo. Játra a ledviny fungují v lidském těle jako čistička, ale to neznamená, že je důvod ke strachu z toho, že obsahují škodlivé látky – ba naopak. Vnitřnosti jsou studnicí zdraví prospěšných látek: bílkovin, minerálů, vitamínů A, železa. Doporučuje se 2x v měsíci přidat do dětského menu i játra, která nemají vlákna, tudíž se snadno rozmělní do dětského příkrmu.
Mýty opředený lepek
Zavržený a nenáviděný lepek v pšenici, žitu, ječmeni či ovsu. Otálíte se zařazením lepku do dětského menu? Pak to není správné. Potraviny s lepkem by dítě mělo dostávat ještě v době kojení. Zdlouhavé váhání zařadit tyto potraviny do jídelníčku dítěte může totiž zvyšovat riziko alergií a nesnášenlivost lepku v pozdějším věku. Má-li dítě ukončený 5 měsíc, můžete mu dávat pomalinku ochutnat obilné příkrmy. Začněte s malinkým množstvím obilné kaše, krupičky, piškotkem rozmočeným v přesnídávce.
A konečně rohlík
Traduje se, že bílé pečivo do zdravého stravování nepatří. Chcete-li si udržet štíhlou linii, pak je toto tvrzení na místě. To však neplatí o malých dětech. Pravdou je, že bílé pečivo nemá tolik živin a vlákniny co celozrnné, a o to právě jde! Celozrnné pečivo má vlákniny až moc, což může být pro malé dítě, jehož tělíčko není na takový příjem stavěné problém, který může vyvolat nadýmání, průjem, bolesti bříška nebo zácpu. Klidně dejte malému dítku žmoulat rohlík, který obsahuje ani ne polovinu vlákniny co pečivo celozrnné, a to jeho tělíčku bohatě stačí.