Patrně každá maminka sebou na výlet nosí v tašce pro všechny případy piškoty či různé oplatky. Jednak tím dítko zažene hlad do doby, než bude ideální příležitost na krmení, a pak se tím i malý křikloun na chvíli zabaví. Ovšem podávat dítěti kupované sušenky s vyšším obsahem cukru by nebylo asi moudré. Lépe uděláte, když upečete domácí sušenky do zásoby. Mimochodem jsou tak výborné, že si pochutná celá rodina.
Banánové sušenky
3-4 banány
Mléko (cca 3 polévkové lžíce)
Med (1 polévková lžíce, kdo má raději sladší dá dvě)
Skořice (1 polévková lžíce)
180g mletých ovesných vloček
Postup
Banán rozmačkáme vidličkou na kašičku, přidáme další ingredience: med, mléko, skořice a nakonec i vločky. Vznikne hustá kaše. Pekáček nebo plech vymažeme, případně vyložíme papírem na pečení a pomocí lžíce vyskládáme z hutného těsta placičky. Na 200 stupňů pečeme přibližně 15 až 20 minut. Jakmile sušenky zezlátnou, vypneme a ještě horké opatrně přendáme na tácek.
Mrkvové sušenky
5 středně velkých mrkví
200 g celozrnné mouky
100 g másla
Med na oslazení nebo javorový sirup (cca 4 lžičky)
Půl prášku do pečiva
Postup
Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, přidáme roztopené máslo, med, mouku a prášek do pečiva. Těsto je docela hutné – podobné lineckému. Vyválíme, vykrájíme různé tvary a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 minut. Sušenky jsou měkké a nejsou nějak sladké, tudíž ideální pro děti.
Oříškové sušenky
80 g mletých lískových oříšků
80 g másla
140 g špaldové mouky
Med na oslazení (podle chuti)
Postup
Všechny suroviny zpracujeme v hutné těsto, které necháme odpočinout v lednici. Poté mezi dvěma foliemi (aby se nelepilo) vyválíme a vykrajujeme tvary, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut.
Dobrý den, jako pediatr, ale současně i jako babička čtyř krásných vnoučat bych vás chtěla upozornit, že děti do 1 roku by neměly dostávat med. Nepoužila bych jej ani do těsta na sušenky, kde bude pečený. Toxiny v něm obsažené zůstanou aktivní!
Děkuji za recepty i diskusi. 😊
Marie
Zkousela jsem mrkvove susenky, jsou vyborne. Jen se chci zeptat, jak uchovavat a jak dlouho vydrzi. Dekuji 🙂
Mrkvové bych dala do vakuové dózy a vycucla vzduch nebo do sáčku a vycucnout vzduch a do lednice a vydrží i týden.
Případně normální dóza a do tří dnů…ony sušenky, kde je zelenina či ovoce, nevydrží jako ty, co jsou pouze z mouky, vloček. Mají
tendenci gumovatět a mohly by se zkazit. Já ještě někdy dělám to, že je dám na program sušení v horkovzdušné fritéze a tím pádem jsou suché jako troud a vydrží i měsíc, ale tvrdé … pak používám drobečky do dezertů, kaší, jako základ nepečeného zákusku apod.
Dobrý den, mohla bych u banánových sušenek použít mouku? Třeba hladkou? Děkuji.
Dobrý den,
ano, pokud Vám vice vyhovuje, není problém a půjde to také, veselé pečení 🙂