Pro děti v batolecím věku by se mělo vařit tak, aby si potraviny uchovaly co nejvíce vitamínů. Ideálním způsobem přípravy zeleniny je vaření v páře s přidáním kapky kvalitního oleje v závěrečné fázi. Některé maminky již batolátkům mírně dosolují, ale není to třeba. Soli je dost v jiných potravinách. Pokud vaříte ve velkém hrnci pro celou rodinu, jídlo určené pro Vaše batole můžete před dochucením odebrat do menšího hrnce, nebo si jídlo dokořeňte až na talíři.

Níže Vám přinášíme inspiraci na snadné, rychlé, a zdravé polévky nejen pro Vaše malé miláčky.

Hrášková polévka

1 hrnek čerstvého nebo mrazeného hrášku

1 lžička zakysané smetany

máslo

Hrášek orestujeme na másle, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka. Zjemníme smetanou a podáváme s pečivem nebo krutony.

Rajčatová polévka

1 lžička rýže

1ks rajče

1 snítka petržele kadeřavé/kudrnka

máslo nebo olej

Rajče spaříme, oloupeme, rozkrájíme a rozvaříme společně s nasekanou petrželkou. Smícháme s rýžovou kaší a máslem nebo kapkou oleje.

Zeleninová polévka

1/4 celeru

1 petržel

2 mrkve

1/4 pórku

1/2 brambory.

Nahrubo nastrouháme zeleninu, přidáme nadrobno nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Rozmačkáme vidličkou.

Bramborová polévka s vaječným žloutkem

80g brambor

50g mrkve

20g petržele

1 lžička oleje

1 žloutek

250ml vody

Očištěnou a omytou zeleninu uvaříme do měkka, vmícháme žloutek a necháme projít varem. Směs rozmixujeme a promícháme s olejem.

Dýňová polévka

200g dýně

2 brambory

Mléko nebo smetana na zjemnění

Dýni a brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme s mlékem nebo smetanou do měkka. Po uvaření zeleninu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou.

Cuketová polévka

1 cuketa, 1 mrkev, 1 vařený žloutek, 50 ml mléka

Zeleninu nastrouháme a povaříme do změknutí v trošce vody a mléka. Na hotovou polévku nasypeme žloutek.

Špenátová polévka

mražený špenát-ne protlak

2 brambory

1 vařený žloutek

1 lžíce oleje

Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme do změknutí, přidáme špenát, chvíli povaříme a celé rozmixujeme do hladkého krému. Do hotové polévky vmícháme lžičku oleje a v misce posypeme rozdrobeným vařeným žloutkem.

Kuřecí polévka s rýží

Kuřecí maso uvaříme do měkka, ve vývaru uvaříme zeleninu dle chuti (mrkev, kedlubna, květák, brokolice). Maso nadrobno nakrájíme, zeleninu rozmačkáme vidličkou a do polévky přidáme ještě 1 lžíci uvařené rýže. Dochutíme bylinkami typu bobkový list, petrželka atd.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rodičovství a sexuální život

Alkohol v těhotenství