Pro děti v batolecím věku by se mělo vařit tak, aby si potraviny uchovaly co nejvíce vitamínů. Ideálním způsobem přípravy zeleniny je vaření v páře s přidáním kapky kvalitního oleje v závěrečné fázi. Některé maminky již batolátkům mírně dosolují, ale není to třeba. Soli je dost v jiných potravinách. Pokud vaříte ve velkém hrnci pro celou rodinu, jídlo určené pro Vaše batole můžete před dochucením odebrat do menšího hrnce, nebo si jídlo dokořeňte až na talíři.
Níže Vám přinášíme inspiraci na snadné, rychlé, a zdravé polévky nejen pro Vaše malé miláčky.
Hrášková polévka
1 hrnek čerstvého nebo mrazeného hrášku
1 lžička zakysané smetany
máslo
Hrášek orestujeme na másle, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka. Zjemníme smetanou a podáváme s pečivem nebo krutony.
Rajčatová polévka
1 lžička rýže
1ks rajče
1 snítka petržele kadeřavé/kudrnka
máslo nebo olej
Rajče spaříme, oloupeme, rozkrájíme a rozvaříme společně s nasekanou petrželkou. Smícháme s rýžovou kaší a máslem nebo kapkou oleje.
Zeleninová polévka
1/4 celeru
1 petržel
2 mrkve
1/4 pórku
1/2 brambory.
Nahrubo nastrouháme zeleninu, přidáme nadrobno nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Rozmačkáme vidličkou.
Bramborová polévka s vaječným žloutkem
80g brambor
50g mrkve
20g petržele
1 lžička oleje
1 žloutek
250ml vody
Očištěnou a omytou zeleninu uvaříme do měkka, vmícháme žloutek a necháme projít varem. Směs rozmixujeme a promícháme s olejem.
Dýňová polévka
200g dýně
2 brambory
Mléko nebo smetana na zjemnění
Dýni a brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme s mlékem nebo smetanou do měkka. Po uvaření zeleninu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou.
Cuketová polévka
1 cuketa, 1 mrkev, 1 vařený žloutek, 50 ml mléka
Zeleninu nastrouháme a povaříme do změknutí v trošce vody a mléka. Na hotovou polévku nasypeme žloutek.
Špenátová polévka
mražený špenát-ne protlak
2 brambory
1 vařený žloutek
1 lžíce oleje
Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme do změknutí, přidáme špenát, chvíli povaříme a celé rozmixujeme do hladkého krému. Do hotové polévky vmícháme lžičku oleje a v misce posypeme rozdrobeným vařeným žloutkem.
Kuřecí polévka s rýží
Kuřecí maso uvaříme do měkka, ve vývaru uvaříme zeleninu dle chuti (mrkev, kedlubna, květák, brokolice). Maso nadrobno nakrájíme, zeleninu rozmačkáme vidličkou a do polévky přidáme ještě 1 lžíci uvařené rýže. Dochutíme bylinkami typu bobkový list, petrželka atd.