Ovoce, zelenina, mléčné výrobky a další výživné potraviny zajistí, že vaše děti budou jíst chutně a především zdravě. Dnes se zaměříme opět na polévky, protože právě ony tvoří v batolecím jídelníčku vyváženou a dobře stravitelnou položku. Během léta zajistí dostatečný přísun tekutin a v zimě naopak příjemně zahřejí bříška našich dětí. Nechte se inspirovat našimi recepty a nápady na polévky vám nikdy nedojdou.
Rýžovo – mrkvová polévka
Oškrábanou a omytou mrkev nakrájíme na menší kousíčky a dusíme ve vodě s troškou másla do měkka, uvařenou mrkvičku přepasírujeme sítkem, přidáme do ní nemléčnou rýžovou kašičku a ještě na plotýnce společně povaříme, necháme vychladnout na požadovanou teplotu a zjemníme kojeneckým mlékem. Dětem tato polévka velmi chutná.
Květákovo – vločková polévka
Z květáku použijeme pouze růžičky, protože ačkoliv se i tvrdší části květáku rozvaří – právě tyto části jsou nejvíc nadýmavé. Květákové růžičky povaříme ve vodě s pár kapkami olivového oleje a přidáme také ovesné vločky. Jakmile je květák měkký a vločky rozvařené, rozmixujeme do hladkého krému a naředíme kojeneckým mlékem.
Krémová brokolicová polévka
Brokolici umyjeme, opět stejně jako u květáku použijeme pouze růžičky a připravíme v páře – dokud je pěkně zelená. Necháme-li brokolici „převařit“ začíná šednout a ztratí drahocenné vitamíny. Do měkka připravenou brokolici rozmixujeme a naředíme mlékem, ochutíme (muškátový květ, špetku soli).
Čočková polévka od 10 měsíce
Čočku nasypeme do sítka a propláchneme proudem vody a namočíme ji na noc do kastrůlku s vodou. Ráno vodu slijeme a dáme vodou čerstvou, přidáme k čočce ještě na drobno nakrájené brambory a vaříme do měkka – cca 25 minut. Chceme-li polévku hustší, přidáme trochu nemléčné rýžové kašičky a zjemníme kojeneckým mlékem (může být i mateřské).
Banánová polévka
Oloupaný banán povaříme v trošce vody, přidáme mléko a ještě krátce povaříme. Poté rozmixujeme nebo rozmačkáme do kaše vidličkou, zahustíme žloutkem – necháme prohřát a odstavíme. Podáváme s piškoty nebo sušenkami.