Některé domácnosti už krásně voní vanilkou, skořicí, perníkovým kořením a jsou celkově nasáklé úžasnou vůní vánočního cukroví. Jinde zase příliš nepečou. Důvody mohou být různé. Pokud ale k vám přijde návštěva, je vhodné mít něco dobrého na talířek. Jestliže neholdujete pečení 20 druhů cukroví, nezoufejte.
Návštěvu i sebe můžete potěšit díky jednoduchých, rychlých lineckých koláčků, které rovněž provoní váš domov a nemusíte je skladovat 2-3 týdny. Naopak se do nich po vychladnutí můžete hned pustit. Jsou úžasně vláčné, měkké a křehké. Výtečné jsou druhý i třetí den.
Namísto tvarohu můžete samozřejmě použít i jinou náplň: ořechovou, makovou…
Seznam potřebných ingrediencí
- 350g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 100g změklého másla
- 1 vajíčko
- 1 žloutek (bílek nechte na potření okrajů koláčů)
- 1 prášek do pečiva nebo lžičku jedlé sody
- 1 lžíce rumu (můžete vynechat nebo použít esenci pro aroma a vůni)
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci
- Mléko podle potřeby (cca 4 PL lžíce)
Tvarohová náplň
- 500g tvarohu (kostka)
- 90g cukru + vanilkový cukr (nebo cukr + vanilková esence)
- 1 celé vejce nebo 2 žloutky
- Volitelné: na tvaroh můžete poklást ještě mandle, rozinky apod.
- Použijete-li řidší tvaroh, přidejte vanilkový pudinkový prášek
Tvarohová směs nesmí být řídká, aby nestékala z koláčů. Tvaroh na koláče budeme plnit pomocí sáčku nebo stříkačky na krémy
Po upečení koláčů
- Roztopené máslo + rum na potření
- Vanilkový cukr na poprášení
A jdeme na to
- Smíchejte cukr, vanilkový cukr a máslo – utřít do krému
- Přidejte vejce, žloutek, rum a dál šlehejte
- Smíchejte mouku a prášek do pečiva – sypkou směs přidávejte postupně k ingrediencím v míse
- Podle potřeby přidejte i mléko až vznikne nelepivé těsto. V případě potřeby ještě poprašte moukou, aby vznikla nelepivá hmota (koule)
- Těsto zabalte do fólie a vložte do lednice
- Zatím si připravte tvarohovou nebo jinou náplň (případně více náplní)
- Zhruba po 20-30 minutách vytáhněte z lednice těsto a rozválejte na plát půl centimetru silný
- Pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvořte kolečka a ukládejte na plech s pečícím papírem
- Okraje koláčů potřete bílkem
- Doprostřed koleček pomocí sáčku či stříkačky umístěte tvaroh nebo jinou hustou náplň, která bude držet na svém místě. Případně tvaroh + trochu marmelády nebo mandličku, hrozinku apod.
- Koláče pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut – je potřeba hlídat, každá trouba peče jinak
- Po upečení ještě horké koláče potřete máslem s rumem a po chvíli zaprašte vanilkovým cukrem a nechte vystydnout
Z této dávky vám vyjde přibližně 24 – 26 koláčů, podle velikosti vykrajovátka či skleničky.
Dobrou chuť 🙂