Koláče s vůní Vánoc

Koláče s vůní Vánoc

Linecké koláče

Některé domácnosti už krásně voní vanilkou, skořicí, perníkovým kořením a jsou celkově nasáklé úžasnou vůní vánočního cukroví. Jinde zase příliš nepečou. Důvody mohou být různé. Pokud ale k vám přijde návštěva, je vhodné mít něco dobrého na talířek. Jestliže neholdujete pečení 20 druhů cukroví, nezoufejte.

Návštěvu i sebe můžete potěšit díky jednoduchých, rychlých lineckých koláčků, které rovněž provoní váš domov a nemusíte je skladovat 2-3 týdny. Naopak se do nich po vychladnutí můžete hned pustit. Jsou úžasně vláčné, měkké a křehké. Výtečné jsou druhý i třetí den.

Namísto tvarohu můžete samozřejmě použít i jinou náplň: ořechovou, makovou…

Seznam potřebných ingrediencí

  • 350g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g změklého másla
  • 1 vajíčko
  • 1 žloutek (bílek nechte na potření okrajů koláčů)
  • 1 prášek do pečiva nebo lžičku jedlé sody
  • 1 lžíce rumu (můžete vynechat nebo použít esenci pro aroma a vůni)
  • 1 vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci
  • Mléko podle potřeby (cca 4 PL lžíce)

Tvarohová náplň

  • 500g tvarohu (kostka)
  • 90g cukru + vanilkový cukr (nebo cukr + vanilková esence)
  • 1 celé vejce nebo 2 žloutky
  • Volitelné: na tvaroh můžete poklást ještě mandle, rozinky apod.
  • Použijete-li řidší tvaroh, přidejte vanilkový pudinkový prášek

Tvarohová směs nesmí být řídká, aby nestékala z koláčů. Tvaroh na koláče budeme plnit pomocí sáčku nebo stříkačky na krémy

Po upečení koláčů

  • Roztopené máslo + rum na potření
  • Vanilkový cukr na poprášení

A jdeme na to

  • Smíchejte cukr, vanilkový cukr a máslo – utřít do krému
  • Přidejte vejce, žloutek, rum a dál šlehejte
  • Smíchejte mouku a prášek do pečiva – sypkou směs přidávejte postupně k ingrediencím v míse
  • Podle potřeby přidejte i mléko až vznikne nelepivé těsto. V případě potřeby ještě poprašte moukou, aby vznikla nelepivá hmota (koule)
  • Těsto zabalte do fólie a vložte do lednice
  • Zatím si připravte tvarohovou nebo jinou náplň (případně více náplní)
  • Zhruba po 20-30 minutách vytáhněte z lednice těsto a rozválejte na plát půl centimetru silný
  • Pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvořte kolečka a ukládejte na plech s pečícím papírem
  • Okraje koláčů potřete bílkem
  • Doprostřed koleček pomocí sáčku či stříkačky umístěte tvaroh nebo jinou hustou náplň, která bude držet na svém místě. Případně tvaroh + trochu marmelády nebo mandličku, hrozinku apod.
  • Koláče pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut – je potřeba hlídat, každá trouba peče jinak
  • Po upečení ještě horké koláče potřete máslem s rumem a po chvíli zaprašte vanilkovým cukrem a nechte vystydnout

Z této dávky vám vyjde přibližně 24 – 26 koláčů, podle velikosti vykrajovátka či skleničky.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vánoční štóla – sladké vánoční pečivo lze upéci i zdravě

Nepečené vánoční cukroví – Čokoládové lanýže