Nepečené vánoční cukroví má spoustu výhod. Připravíte je snadno, většinou i rychle a můžete si tak pochutnat na rozličných druzích cukroví, aniž byste museli stát dlouhé hodiny u plotny. Mimo jiné lze toto cukroví udělat i zdravějším způsobem. Pokud však kalorie a zdraví neřešíte, pak klidně můžete použít i běžné ingredience, jako je cukr, máslo, čokoláda, kondenzované mléko a další.
Víte o tom, že historie vánočního cukroví pochází z 16. století? Cukroví však nemělo podobu, jakou má dnes. Jednalo se o figurky z ovoce, které děti jedly poté, co si s nimi nejdříve pohrály. Cukroví mělo mimo jiné plnit i ochranářskou funkci. Chránilo celou rodinu před temnými silami. Proto se dělávalo cukroví v podobě zvířat, která měla být chráněná. Kruhové tvary cukroví pak byly symbolem slunce a věšely na stromy i domy.
Moderní podobu má cukroví až od 19. století. Cukroví obsahovalo vzácné koření, proto bylo spíš doménou bohatých rodin. Z této doby pochází právě zázvorky, medáky, perníčky a další. Dnes existuje mnoho rozličných druhů cukroví, jak pečeného, tak nepečeného. Přidávat můžete do těsta nejen různé druhy koření, vanilku, ale i kokos, oříšky, semínka, strouhanou mrkev, dýňové pyré, sušené ovoce, kakao, čokoládu – co jen vás napadne a dostanete koupit. Přinášíme vám recept na hříšně dobré čokoládové lanýže.
Čokoládové lanýže
Potřebovat budete 200g kvalitní hořké čokolády, 70g mléčné čokolády, 15g medu, 20g másla, 30g whisky, 175ml smetany a další ingredience na dokončení: hořká čokoláda, kakao a skořice
Jak na to:
- Smetanu a med dejte do kastrůlku a společně prohřejte
- Obě čokolády roztopte ve vodní lázni a smíchejte se smetanou, přidejte i máslo a whisky
- Hmotu nalévejte pomocí lžíce na plech s pečícím papírem a hromádky nechte v lednici 20 minut ztuhnout
- Z těchto hromádek pak tvarujte kuličky, které napíchněte na párátko a namáčejte v roztopené čokoládě a namočte rovnou i do směsi z kakaa a skořice (případně kokosu, mletých ořechů)
- Párátka zapíchněte do polystyrenu a nechte ztuhnout čokoládu
- Kuličky pak přemístěte do papírových košíčků – pokud máte větší košíčky, můžete dávat i 3 kuličky do jednoho košíčku
A protože se fantazii meze nekladou, můžete měnit i poměry čokolády ve prospěch mléčné nebo použít jen hořkou, namísto whisky použít rum, který se doma při pečení používá běžně a smetanu použít třeba kokosovou.