Každoročně se během Vánoc zkonzumuje nemalé množství cukroví. Když si spočítáme té mouky, cukru a dalších přísad, co končí v našem žaludku, není divu, že po svátcích přecházíme na dietu. Co teprve bříška našich nejmenších? Zkuste jim to zakázat, když to doma tak voní a leží na stole. Nejenže nadměrná konzumace cukroví není zdravá, ale mohou se našim nejmenším kazit zoubky. Proto „nějaká“ chytrá hlava přišla s nápadem – cukroví pro děti.
Je stejně krásné, lákavé, chutné, ale hlavně zdravé. Vymyslet čučavé a zdravé pochoutky pro naše nejmenší určitě stojí za to. Větší děti můžete rovnou zapojit do přípravy. Bude je to bavit a vy si zatím můžete dát třeba kafe nebo čaj s rumem a pohov. Pro malé strávníky je nejdůležitější vybírat kvalitní potraviny. Pochutnají si, na výrobcích BIO, které neobsahují přidané látky. Tak máte pod kontrolou obsah cukru i soli. Doslazovány bývají medem případně třtinovým cukrem.
Ovocné kytičky
Tady využijete klasické vykrajovátka na cukroví. Z jablíčka, kiwi a jiného ovoce nechte děti vykrajovat různé tvary. Hvězdičky, kytičky, srdíčka, kolečka. Malé děti nemají absolutně tušení, že se nejedná o tradiční cukroví. To si samozřejmě lze upéci také, ale k tomu se dostaneme níže. Tento druh pochoutky připravujte vždy za čerstva.
Sušené ovoce
Pravděpodobně ne každý den budete chtít s dětmi vykrajovat čerstvé ovoce. Nasušte jim je do zásoby. Ideální jsou k tomuto sladké hrušky a jablíčka. Nevadí, pokud nemáte sušičku na ovoce. Stačí tenké plátky vyskládat na plech s pečícím papírem a sušit v troubě.
Využijte běžných surovin
Budete se možná divit, ale z běžných a především zdravých surovin, které dětem dáváte lze upéci cukroví. K tomu potřebujete jen jediné – dát jídlu správný tvar a chuť. Opražte nasucho ovesné vločky, přidejte strouhané jablíčko, rozinky a oslaďte medem, zakápněte slunečnicovým olejem. Zpracujte tuhou hmotu, rozválejte a 1cm vysoký plát, který vykrájíte formičkami, případně pouze nakrájíte na plátečky. Jednotlivé kousky následně usušte na plechu v troubě či sušičce.
Klasické cukroví jinak
Pustit se můžete samozřejmě i do pečení klasického cukroví, ale použít zdravější suroviny. Místo ztužených tuků použít vajíčka v bio kvalitě, bílý cukr nahradit medem či javorovým sirupem, dosladit mletým ovocem, místo bílé mouky použít pohankovou či špaldovou, místo kakaa kvalitní hořkou čokoládu. Vždy existuje zdravější alternativa.