Frittata je jídlo rychlé, zdravé a především vhodné pro naše nejmenší. Jedná se o jídlo pocházející z Itálie a podobá se omeletě. Nicméně setkat se můžete i s řeckou variantou. Základem jsou vejce + další přísady dle svého uvážení, možností a chutí.
Výhodou je, že se konzumuje za studena. V Itálii se podává jako předkrm, vy jej můžete svému dítku podávat ke snídani, svačince, jako lehký oběd či večeři. Prostě je to univerzální mňamka.
Brokolice a cuketa = silná dvojka
My jsme si pro vás dnes připravili fittatu z brokolice a cukety, protože se jedná o zeleninu, která je velmi zdravá. Našim nejmenším přece chceme dopřát jen to nejlepší. Brokolice je bohatá na draslík, síru, fosfor, obsahuje až 90 % vody a jen velmi málo tuků a sacharidů. Ačkoliv v našich kuchyních není tak dlouhou dobu, znali ji už staří Římané a od těch dob se traduje, že má blahodárné účinky na lidské zdraví.
Pozadu však nezůstává ani cuketa, která je považována rovněž za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Obsahuje značné množství provitamínu A, vitamíny B a C, vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, vlákninu a 91 % vody. Stejně tak jako brokolice je velmi málo kalorická. Ideální kombinace k přípravě pokrmu pro děti i dospělé, kteří se zajímají o zdravou stravu.
Děti a vejce
Dávno neplatí pomluvy, že konzumace vajec není prospěšná. Opak je pravdou, pouze musíme vzít v potaz, že nic se nemá přehánět. Ačkoliv se traduje, že jeden žloutek obsahuje množství cholesterolu na 1 den, dostávají vejce v jídelníčku zelenou. Proč? Protože paradoxně vejce obsahují i látky, které škodlivost cholesterolu umí opět snižovat. Navíc jsou zdrojem vitamínů A, B1, B2, B3, B6, fosforu, hořčíku, vápníku, kvalitních bílkovin a tuku bohatého na nenasycené mastné kyseliny
Video recept na Frittatu pro děti
Potřebovat budete – půl lžíce olivového oleje, 1 šálek cukety, 1 šálek nasekané na drobno brokolice, 3 střední vajíčka, půl šálku strouhaného čedaru, 1 polévková lžíce hladké mouky (lze nahradit mletými ovesnými vločkami), půl lžičky sušených bylinek.