Podzimní venkovní zábava s batolaty

Možná podzim nemáte rádi, protože je dlouho tma, slibované babí léto se často nekoná, místo toho vytahujeme pláštěnky a deštníky, a ranní vypravování trvá kvůli bundám, čepkám i šátkům třikrát déle než v létě. Podzimní příroda je ovšem nádherná a spoustu zábavy si můžete užít jak během krásného počasí, tak i za plískanic.

Stálicí, kterou znali už naše prababičky a pradědečkové, je pouštění draka. Pokud jste šikovní, zajděte do papírnictví nebo do kreativních potřeb a vyrobte si draka doma sami. Pamatujte ovšem na to, že nestačí slepit tyčky a papír, drak musí být správně vyvážený, aby letěl. To nicméně platí i o kupovaných dracích, takže si dávejte pozor na šmejdy. Pak už jen zbývá počkat na větrné počasí, zajít daleko od stromů, aby se v nich drak nezaseknul, chytit správný vítr a užívat si cukání draka ve výškách.

 

Jděte prostě ven. Jen tak. My jsme minule vyšli k rybníkům a viděli jsme spoustu zajímavých věcí. Třeba ježka, který se chystal k zimnímu spánku v hroudě listí. Hada, který se vyhříval na slunci, protože se mu nejspíš stále ještě zdálo, že je dost teplo. Pak se líně odplazil do úkrytu. Poslední houby, které se zatím před všemi schovaly, a skoro je pod vším tím listím nebylo vidět.

 

Zabavte se s listy. Ty nejkrásnější můžete nasbírat. Když je doma dáte do vázy, což třeba mé děti rády dělají, bohužel je za chvíli po nich. Mnohem lepší je strčit je mezi listy papíru a zatížit pořádně tlustou knihou. Pak z nich něco vyrobíte nebo si je vystavíte. Nebo si můžete udělat listový herbář. Vyprávějte si s dětmi o tom, z kterého stromu jaký list pochází. Nebo si udělejte soutěž v tom, který je opravdu nejhezčí.

 

Když vyberete z venku krásné listy, zbývá ještě pobavit se i s těmi, které už hezké nejsou. V listech se krásně brouzdá, protože to skvěle šustí. Uspořádejte také listovou bitvu – prostě po sobě házejte listím. Nezapomeňte na dobré oblečení a, ehm, pozor na psí exkrementy.

 

I když nám počasí nepřeje, dá se vyrazit ven. Děti oblečte do nepromokavého oblečení, na nohy obujte gumáky a můžete jít na procházku. Určitě se zastavíte u každé kaluže a děti si zaskáčou.

 

Pokud máte plodnou zahradu, nebo ve městě k dispozici trh, nasbírejte a nakupte podzimní věci. Různé jedlé dýně, okrasné dýně, patizony, jablka, ořechy, šípky a další. Vyzdobíte si dům či byt, něco sníte, něco vyrobíte. Ale o tom zase příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtení s dětmi do tří let

Batole a delší cesta autem