Jak vybrat správnou podprsenku?

Podprsenka patří k oblečení, které by v ideálním případě vůbec nemělo být vidět, přesto je jedno z nejdůležitějších. Nesprávně vybraná podprsenka totiž může být pěkně nepohodlná a znepříjemnit den. Jak vybrat tu pravou na běžné nošení? A na co nezapomenout v období, kdy potřebujeme speciální podprsenku, tedy v době kojení?

Jak zjistit správnou velikost podprsenky?

Občas se někde dočteme, že spousta žen nosí špatnou velikost podprsenky. Některé články přinesly těžko uvěřitelné číslo, že takových žen je až 90 %. Problémem pak není jen to, že to vidí okolí – občas někomu prsa téměř vypadávají z košíčků, občas má někdo podprsenku opravdu zařezanou do kůže, ale hlavně to, že špatně vybraná podprsenka může zanechat stopy na našem těle. Způsobí například změny na pokožce nebo nadměrný tlak na některé svaly nebo nervy.

Jak zjistíme správnou velikost naší podprsenky? Na nahém těle si změříme obvod přes prsa a obvod hrudníku pod prsy. Měříme se krejčovským metrem, který by měl být natažený, ale neměl by škrtit a samozřejmě by měl být ve vodorovné poloze. V tabulce si vyhledáme kombinaci čísla (obvod) a písmena (velikost košíčků) a podle toho vybíráme. Více informací a interaktivního rádce najdeme na e-shopu Astratex.cz

To ale není všechno. Každé ženě sedí něco jiného a je potřeba se také zaměřit na správnou délku a šířku ramínek, střih podprsenky a v neposlední řadě vhodný materiál.

Podprsenka na běžné nošení

Podprsenka na běžné nošení nás doprovází nejčastěji. Samozřejmostí je správná velikost, padnoucí střih a materiál, jež nám vyhovuje. Důležitá je i barva, kterou máme rádi a která se hodí k oblečení, pod nějž budeme podprsenku oblékat.

Na výběr je dnes nepřeberné množství podprsenek: vyztužené s pevnými košíčky, polovyztužené i nevyztužené, které jsou vhodné pro ženy s velkými prsy. Push-up zvedají a tvarují, takže jsou určeny zejména pro malá ňadra. Bardot je pojmenovaná podle slavné herečky Brigitte Bardot a vyznačuje se balkonovým střihem, jako třeba oblíbená Afrodita Bardot. A najdeme i mnohé další druhy.

Pamatujme na to, že přílišná iniciativa a kreativita někdy škodí. Zelená podprsenka pod růžovým krajkovým tílkem opravdu není to pravé. A tlustá ramínka podprsenky pod špagetovými ramínky tílka také ne. Jestliže do práce nebo na různé formální příležitosti potřebujeme bílou halenku, nezbytností je nosit pod ni tělovou podprsenku. Tělovou, ne bílou.

Těhotenská a kojící podprsenka

V těhotenství je dobrá a kvalitní podprsenka ještě víc nezbytná než normálně. Většinou se prsa v prvních třech měsících těhotenství zvětší, a pokud je podprsenka nebude správně podpírat, později mohou klesnout. Vazivové tkáně, kterými jsou připevněná, se totiž po vytáhnutí už nikdy nevrátí do původního stavu.

Doporučujeme tedy koupit si podprsenku dobře padnoucí, se širokým páskem pod košíčky a širokými ramínky. Zapínání je vhodné vzadu. Nekupujte ale příliš mnoho podprsenek do zásoby, prsa mohou během těhotenství ještě růst. Jestliže se vám prsa zvětšila opravdu hodně, zvažte nošení podprsenky i v noci.

Před porodem si zakupte kojící podprsenky, které se vyznačují odepínacími nebo snadno odhrnovacími košíčky a umožní tak snadný a rychlý přístup k prsům. Odepnout a zapnout košíčky by mělo být jednoduché a zvládnutelné jednou rukou. Doby, kdy takové podprsenky byly nudně bílé a jednoho střihu, jsou dávno pryč. Dnes už naštěstí najdeme i podprsenky vkusné a elegantní.

Sportovní podprsenky

Nedovedete si svůj život představit bez sportu? Pak se vám bude hodit kvalitní sportovní podprsenka. Není nic otravnějšího než si při běhu upravovat píchající kostici. Na sport si tedy vyberte podprsenku nevyztuženou, se širšími ramínky a takovou, která prsa stáhne a zabrání jejich přílišnému pohybu. Nezapomeňte také na funkční materiál.

jeden komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Efektivní práce i z home office – jak na to a je to vůbec reálné?

Fit mamina –  2. díl