Barvení vlasů v těhotenství

Je zcela normální, že i během těhotenství o sebe žena dbá a chce vypadat hezky. Avšak otázkou zůstává, zda je či není barvení vlasů v jiném stavu zdraví škodlivé. Stoprocentní a jednoznačná odpověď neexistuje, ale můžeme vám poradit, jak k barvení vlasů přistupovat. Je všeobecně známo, že barvy obsahují různé chemické látky, které jsou za normálních okolností neškodné. To i přesto, že skrze pokožku hlavy pronikají do těla. Jestliže se už žena rozhodne pro barvení vlasů v těhotenství, nemělo by to být v prvním trimestru. To proto, že se v prvních třech měsících těhotenství vyvíjí jednotlivé orgány plodu a jde tudíž o rizikové období.

Před barvením vlasů by měla žena rovněž zvážit, zda si nechá obarvit celou hlavu nebo jen část. Důležitým krokem je test na případnou alergii. To neznamená, když jste doposud s barvením neměla žádné problémy, že v těhotenství nenastane alergická reakce. Nezapomínejte, že vaše tělo nyní reaguje zcela odlišně.

Vliv barvy na plod

Na toto téma byla již provedena řada studií. Určité vědecké výzkumy prováděné v roce 2005 naznačují spojitost s barvením vlasů v těhotenství a vznikem rakovinového nádoru neuroblastomu (maligní nádor raného dětského věku). Ovšem další vědecké studie zase tento výskyt ve spojitosti s barvením vlasů vyvracejí. Nicméně doporučováno je, aby se v době těhotenství kontakt barvy s kůží minimalizoval.

Poškození vlasů

Těhotenství představuje zátěž pro celý organismus. U spousty žen dojde nejen na horší stav nehtů, kažení zubů, ale i padání vlasů. Vlasy se mohou lámat, být více vysušené a celkově, se jejich kvalita zhorší. Zvažte tedy i tento fakt, zda chcete vlasy ještě více namáhat. Místo toho je vhodnější zvolit praktický střih a vlasy ošetřovat přírodními prostředky.

Jak barvit vlasy v těhotenství

Jestliže vás žádný z důvodů nepřesvědčil o tom, že lépe je vlasy nebarvit, pak sáhněte po barvách, které jsou spíše na přírodní bázi. Mezi nejznámější patří asi HENA. Vždy čtěte příbalový leták a složky. I v některých přírodních barvách se mohou nacházet syntetické chemické látky. Vhodný je i melír, který se nedává až ke kořínkům a balí se do alobalu. Pokud si vlasy barvíte sama, nezapomínejte používat rukavice a nepřekračujte doporučenou dobu. Používejte jen osvědčené barvy a poté, co si uděláte alergický test. Barvu důkladně vymyjte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pomoc! Už má zase rýmu…

Lahodné kaše pro kojence – kdy s nimi začít a jak je připravit?