Ovocné příkrmy pro kojence jsou vhodné od ukončeného čtvrtého měsíce. Začnete-li prvně s ovocnými, je docela velká pravděpodobnost, že miminko bude později odmítat zeleninové, protože přiznejme si, ovoce je šťavnaté, sladké a chutná mnohem více většině lidem – miminka nejsou výjimkou.
Rostlinné mléko se vlastně jen jako mléko tváří, ale bezesporu patří do zdravého jídelníčku dětí i dospělých. Kravské mléko totiž není příliš ideální součást zdravého jídelníčku, až na kysanou variantu.
Dětské příkrmy lze rozdělit do několika fází, kdy postupně do jeho stravování zařazujeme různé druhy potravin s tím, že bedlivě hlídáme a sledujeme jeho reakci na novou potravinu.
V těhotenství je strava velmi důležitá, protože si plod bere z matčina těla všechny důležité živiny pro svůj vývoj. Proto určitě každou nastávající maminku zajímá, jak se stravovat, aby se děťátko i ona měly co nejlépe.
Zeleninovými příkrmy se to v obchodech jen hemží, ale uznejte sami, že není nad domácí stravu připravenou z lásky. Hotové příkrmy mohou být fajn jako nouzovka, chystáme-li se cestovat nebo máme velmi málo času.
Nevím jak to máte vy maminky, ale já mám tři děti a můžu říct, že s každým to bylo úplně jiné, moje nejstarší dcera příkrmy odmítala i když jsem je zkoušela dávat, tak prostě nechtěla a můžu říct, že začala na půl roce baštit svíčkovou, rajskou a do teď miluje českou kuchyni 🙂
Všichni víme, že mnohé děti umí být ve stravě vybíravé. Ostatně to jsou i dospělí, tudíž se nemůžeme zlobit, že někomu něco chutná méně nebo více či dokonce vůbec.
Sklenice mléka k snídani, chleba s máslem, krupicová kaše, ale také obyčejná Bebe sušenka – tato zdánlivě běžná dětská jídla mohou Vašemu malému pokladu způsobit nepříjemné křeče, plynatost, průjem.
Poslední dobou stále hledám a vyhledávám všelijaké recepty na pokrmy, které jdou zhotovit i doma. A světe div se..! Jsou chutnější a leckdy i mnohem, mnohem levnější.
Pro děti v batolecím věku by se mělo vařit tak, aby si potraviny uchovaly co nejvíce vitamínů. Ideálním způsobem přípravy zeleniny je vaření v páře s přidáním kapky kvalitního oleje v závěrečné fázi.