Ovocné příkrmy pro kojence

Ovocné příkrmy pro kojence jsou vhodné od ukončeného čtvrtého měsíce. Začnete-li prvně s ovocnými, je docela velká pravděpodobnost, že miminko bude později odmítat zeleninové, protože přiznejme si, ovoce je šťavnaté, sladké a chutná mnohem více většině lidem – miminka nejsou výjimkou. Naštěstí existuje možnost kombinovat ovoce a zeleninu dohromady.

Ovocné příkrmy a přesnídávky

K oblíbeným ovocnozeleninovým příkrmům patří jablíčko a mrkev. Ovšem ani dušená petrželka se strouhaným jablíčkem není od věci. Patrně nejvíc dětem zachutná banán, který můžete naředit mateřským či kojeneckým mlékem. Budete-li připravovat domácí ovocné přesnídávky, pak záleží čistě na vaší kreativitě. V případě kupovaných výrobků dbejte na kvalitu a pečlivě vybírejte také podle dosaženého věku dítěte. Zavádění ať už zeleninových, ovocných či masových příkrmů lze rozčlenit do několika fází, kdy postupně dítěti do jeho stravy zařazujeme nové druhy potravin s tím, že bedlivě sledujeme reakci na danou potravinu.

Z příkrmů nedělejte vědu

Důležité je nedělat z příkrmů žádnou vědu. Příkrmy jsou ideální jako doplněk kojení, kdy miminko již připravujeme na rozeznávání nových chutí a začínáme jej učit používat první zoubky. Vhodné jsou však nejen pro kojence, ale také starší děti, kterým ovocný příkrm nahradí dopolední či odpolední svačinku. Ovocné pyré (přesnídávky) jsou vhodné i pro miminka, kterým ještě nevylezly první zoubky, protože se snadno polykají.

Jak připravit kojeneckou přesnídávku

Jablíčko nebo hrušku oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na malé kousky. Vložte do kastrůlku s trochou vody a poduste do měkka. Uvařené rozmixujte tyčovým mixérem (možno naředit převařenou vodou). Pyré lze i přisladit v případě kyselosti jablka. Stejně tak lze připravit i jiné přesnídávky – například meruňková, švestková, dýňová.

Banán s mlékem

Zralý banán rozmělněte pomocí vidličky a přidejte trošku kojeneckého či mateřského mléka. Banány vybírejte zralé, měkké. Nezralé plody jsou pro malé děti velmi špatně stravitelné.

Ovocná kaše

Připravte si jablko obvyklým způsobem (oloupejte, vykrojte středy) a na struhadle nastrouhejte. Poduste v trošce vody do měkka a nechte chvíli vychladnout. Poté vmíchejte trošku rýžové krupičky a mírně oslaďte. Místo jablka lze do kaše vmíchat třeba mačkaný banán či hruška a další ovoce.

Ovocné varianty na příkrmy a přesnídávky

  • Banán + borůvky (kojencům mladším 9. měsíců borůvky nejdříve povařte)
  • Dýně + hruška
  • Jablko + mrkev + dětské piškoty
  • Jáhelné vločky (předem namočené) + banán + jogurt
  • Kojenecké suchary namočené v kojeneckém či mateřském mléce + jakékoliv ovocné pyré
  • Banán + jablko + hruška
  • Mrkev + jablko + pár kapek šťávy z pomeranče + piškoty
  • Batáty + broskev + máslo
  • Rýže + banán + mléko
  • Ovesné vločky + borůvky + jogurt
  • Ovocná šťáva + piškoty + bílý jogurt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kojenecké potřeby – cestování s miminkem

Potřeby pro kojence – koupání a přebalování