Jogurty, tvarohové krémy – pribináčky, jsou velmi oblíbené jak u dětí, tak dospělých. Jedná se o zdravou, výživnou pochoutku, díky níž zaženeme nejen hlad, ale i chutě na různé laskominy. Mimo jiné se hodí i jako náplň do různých dortů a zákusků. Připravte si doma vlastní jogurt a věřte, že nebudete chtít už ty kupované. Chutě můžete i různě měnit, takže se vám nikdy nepřejí. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
Proč si vyrobit vlastní jogurt?
Bílý jogurt má velmi široké využití. Lze jej dochutit ovocem, džemem, skořicí, kakaem, vanilkou nebo jej použít na zálivku do salátu, může se dát zamrazit a udělat z něj dětem nanuky, zmrzlina a mnoho dalšího.
Výroba domácího jogurtu bez jogurtovače
- Kvalitní bílý jogurt s živou kulturou
- 1 l mléka
- Skleničky na jogurt
- Metličku na míchání
Jak na to
Plnotučné mléko pomalu přivedeme v hrnci k varu, necháme jej za stálého míchání lehce bublat přibližně 5 minut a odstavíme ze sporáku. Nyní si do velkého hrnce nalijeme do poloviny studenou vodu a hrnec s horkým mlékem do něj vložíme, pro rychlejší zchladnutí – teplota mléka by měla být přibližně 40 stupňů. Nemáme-li teploměr, zkusíme ponořit malíček, jestliže není možné jej v mléce udržet po dobu pět vteřin, je mléko ještě horké.
Umyté a vysušené sklenice připravené na jogurt vložíme na pár vteřin ještě do mikrovlnné trouby – pro zahřátí a sterilizaci. Do takto připravených skleniček vložíme vždy 2 lžičky bílého jogurtu a zalijeme trochou mléka, metličkou pořádně promícháme a dolijeme ještě mléko, opět promícháme. Sklenice dobře uzavřeme a postavíme na kuchyňskou linku a přikryjeme vrstvou osušek, aby sklenice co nejdéle zůstaly v teple. Někdo ukládá skleničky do peřin. V teple by měly zůstat po dobu 4 až 6 hodin. Poté je lze dát do lednice.