Potraviny, které se vyplatí konzumovat v šestinedělí

Šestinedělí je velmi náročné období, kdy by maminka neměla rozhodně hladovět. Je to ideální období vrátit se k původním zdravým stravovacím návykům, případně začít se zdravým stravováním, pokud tomu tak dřív nebylo.

Šestinedělí je náročné jak na psychiku, tak fyzickou stránku. Kvalitní strava dodá tělu dostatek potřebné energie, která bude potřeba, jak pro kojení, snadnější hubnutí, tak péči o narozené děťátko. Které potraviny by rozhodně ve vašem jídelníčku neměly chybět? A naopak, co raději nejíst?

Nevhodné potraviny v šestinedělí

Nejdříve začneme tím, co v šestinedělí není vhodné. Vhodná nejsou příliš kyselá, dráždivá a nadýmající jídla, sladkosti, smažené, uzeniny, paštiky, polotovary, tučná šlehačka, slané sýry, sycené limonády. To vše nesvědčí mamince ani dítěti.

Vhodné potraviny v šestinedělí

Kojící matka by se měla zaměřit na příjem bílkovin, vitamínů, minerálů a strava by měla být smíšená a lehká. Rozhodně zde patří celozrnné pečivo, ovoce a zelenina, ovesné a jáhlové pokrmy, ryby, libové maso a další. V podstatě strava těhotných žen. Nutný je vyšší příjem vápníku a jodu: netučné mléko, tvaroh, kefír, méně slané sýry, ořechy, semínka, listová zelenina.

Ořechy a semínka

Jestliže netrpíte alergií na ořechy, pak je rozhodně zařaďte do svého jídelníčku. Jedná se o nutričně ceněné potraviny. Ovšem s ořechy obezřetně. Ačkoliv jsou zdravé, jsou bohatým zdrojem „hodných“ tuků, nicméně i s těmi hodnými tuky nakládejte opatrně. Ořechy a semínka rozhodně patří do stravy v šestinedělí.

Ryby a červené maso

V šestinedělí je důležité přijímat, jak jsme již zmínili vápník a jód. Výtečným zdrojem je: vaječný žloutek, listová zelenina, červené maso, mléčné výrobky a ryby = jod.

Avokádo

Jestli na něco nezapomínat ve stravě šestinedělek, ale i těhotných, pak je to avokádo, které je plné minerálních látek, vlákniny, antioxidantů, vitamínů a zdravých tuků. V syrovém stavu obsahuje avokádo 45 mikrogramů folátů (esenciální látky).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jak i na mateřské vypadat dobře

Pitný režim u dětí + recepty na tekuté dobroty